nieuwe blog Gelders Restauratie Centrum

http://www.geldersrestauratiecentrum.nl/nieuws/67-7de-bijeenkomst-lier-presentatie-van-de-plannen-voor-het-keunenhuis

Advertenties

Nieuw: Whitepaper over multidimensionale verhalen

Vandaag heb ik een whitepaper gepubliceerd over multidimensionale verhalen.
Voor mij is dat een combinatie van storytelling met multimedia en extra dimensies die je in de content legt.
Zo ontstaat een krachtig instrument om je doelgroepen aan je bedrijf of organisatie, aan je dienst of je product te binden.
Kijk op de pagina en het whitepaper Multidimensionale verhalen SengerCommunicatie.nl voor meer informatie.

 

 

Nieuwe video over Skills Heroes en deelnemer Stan Veldkamp – april 2016

Stan aan het werk tijdens the finals

Stan aan het werk tijdens the finals

Voor opdrachtgever het Gelders Restauratie Centrum (GRC) maakten we een video over de landelijke finales van de MBO-vakwedstrijden die in maart in de RAI in Amsterdam werden gehouden. Cas Esders en Joris Drachman maakten er weer een kort en krachtig beelddocument van. Stan is leerling van de opleiding Restauratietimmeren, die door het  GRC en het Graafschap College samen wordt verzorgd. Het feit, dat Stan ook tijdens ‘The Finals’ derde werd, was een bevestiging van zijn kwaliteiten als jonge timmerman. Voor het GRC is het een onderstreping van het belang van goede opleidingen en cursussen op het gebied van restauratie in Gelderland en Nederland. Er staat zoveel prachtig gebouwd erfgoed in ons land. Daar moeten we goed voor zorgen, met vakkennis, die ons uit het verleden is doorgegeven.

Klik hier voor de blog en de video op de site van het GRC.

 

Taalpurisme-tje: kiezen uit 1? – april 2016

Van de belastingdienst kregen veel zzp-ers deze maand een brief over het afschaffen van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Daarover is veel gedoe. De modelovereenkomsten die ervoor in de plaats komen hebben nog niet iedereen overtuigd. Maar daar gaat het nu even niet over.
Nee, mijn rechtvaardigheidsgevoel werd ernstig geschokt.
Wat lees ik in de brief? “U hoeft dus niet voor elke opdracht een nieuwe overeenkomst op te stellen: u kunt kiezen uit 1 van de algemene modelovereenkomsten op onze internetsite.”
Kiezen uit 1? Dat is helemaal geen keuze. Het lijkt een beetje op de kleuren van de T-Ford; elke kleur, zolang het maar zwart was.
Behalve het gebruik van het cijfer 1 – terwijl het een goed gebruik is cijfers onder de 10 voluit te schrijven – gaat het hier om een fout, die, in  haast of door onoplettendheid, veel gemaakt wordt:

  1. je kunt namelijk kiezen voor één van de algemene modelovereenkomsten, of
  2. je kiest uit de algemene modelovereenkomsten

Iedereen begrijpt overigens wat er bedoeld wordt en heel veel mensen lezen er overheen, maar toch……keuze uit één is vast in strijd met de grondwet.

 

door alexandersenger Geplaatst in tekst

Taalpurisme-tje: Als of Dan? – februari 2016

Het blijft moeilijk voor veel mensen; het gebruik van als of dan. En toch is het in de basis vrij eenvoudig.

Uitgangspunt is ‘zo…als‘ en ‘anders (beter, kleiner etc.) ….. dan
– ‘Hij is net zo groot als ik’ (twee eenheden met elkaar vergeleken)
– ‘Hij is groter dan ik’ (bij gebruik van een overtreffende trap)

Het probleem ontstaat als mensen die combinatie niet letterlijk nemen maar ook inhoudelijk kijken.
Stel, iemand is bijvoorbeeld niet ongeveer net zo lang als ik, maar een stuk groter.
Vaak gebruiken mensen dan de verkeerde combinatie, want “hij is toch groter? Dan hoort daar ‘dan’ bij”.
Dus diegenen die het goed proberen te doen gaan hier nog wel eens de fout in door te zeggen ” die man is bijna anderhalf keer zo groot dan ik. Fout.
Je zou dan wel kunnen zeggen, “die man is bijna anderhalf keer groter dan ik” maar ook “die man is bijna anderhalf keer zo groot als ik”. Maak het je makkelijk; houd je aan de vaste combinatie van ‘zo…als‘ en ‘anders ….. dan‘, ook als het inhoudelijk niet goed lijkt.

Wil je er nog meer over lezen? Kijk op Beter spellenGenootschap Onze Taal  of Taaladvies van de taalunie

Het scherpst van de snede – 8 februari 2016

Ik hoorde vandaag op Radio 1 een serieuze journalist spreken over ‘het scherpst van de snede’. Een bepaald conflict werd uitgevochten ‘op het scherpst van de snede’. Hij staat daarin verre van alleen en dat is ook heel logisch, want wat is er nou scherper dan scherpst? Het misverstand is hier, dat het niet gaat over een bijvoeglijk naamwoord (het scherpe mes), maar het zelfstandig naamwoord ‘scherp’. Dat is volgens Van Dale “de snede of de punt van een wapen of werktuig” en is dus al het scherpste deel daarvan.
Een voorbeeld is “het scherp van de sabel”. Misschien is het scherp van een botte sabel minder scherp dan dat van een pas geslepen exemplaar, maar het is geen wedstrijdje ‘wie-is-er-het-scherpst’. Gelukkig ontstaat er geen verwarring of verwonding bij verkeerd gebruik van deze uitdrukking, maar we moeten natuurlijk wel scherp blijven op correct taalgebruik.

Taalpurisme-tjes 1 – 2 februari 2016

Wie druk is……, moet een pilletje nemen

Vandaag kreeg ik een krantenartikel onder ogen met een voorproefje uit het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe, dat in maart verschijnt. De titel van het artikel was ‘Druk zijn is voor sukkels’. Ik heb het boek natuurlijk nog niet gelezen, maar aangezien Tony Crabbe een Engelsman is, gebruikt hij waarschijnlijk de uitdrukking ‘being busy’. De vertaler heeft dat letterlijk omgezet in ‘druk zijn’, ook omdat dat in Nederland ondertussen bijna normaal taalgebruik is geworden. ‘Druk zijn’ heeft de markt veroverd en meestal kunnen we uit de context wel afleiden wat er wordt bedoeld, maar toch vind ik het irritant.

Wat is er toch gebeurd met ‘het druk hebben’ of ‘druk bezig zijn’? Vroeger waren alleen hyperactieve kinderen druk. Volwassenen ‘hadden het druk’ of ‘waren druk bezig’. “Wees toch niet zo druk”, zei mijn moeder als we weer eens joelend door het huis renden. Zij was namelijk druk bezig met het huishouden en kon daar niet nog eens drukke kinderen bij gebruiken. Mijn vader had het op kantoor ook druk met zijn werk (zeer ouderwets huishouden, ik weet het). Later werd bij de echt drukke kinderen steeds vaker de diagnose ADHD gesteld. Daar hebben we, naast psychologische en gedragstherapeutische begeleiding, medicijnen voor ontwikkeld.
De titel van het artikel was ‘Druk zijn is voor sukkels’, maar ik zeg ‘Druk zijn is voor kinderen met ADHD.’ en daar heb je pilletjes tegen.